woensdag 6 juni 2018

Scoliose

Scoliose...operatie...

Vandaag zijn we met je naar het St. Franziskus Hospital in Münster geweest. We hadden een afspraak met Prof. Dr. Liljenqvist van de afdeling Wirbelsäulenchirurgie. De scoliose die je hebt en waarvoor je 2 korsetten hebt, wordt in de gaten gehouden door Dr. Hafkemeyer van het Spatz in Meppen, maar die vond het nu wel tijd je eens voor te stellen aan het Scolioseteam in Münster.
Zogezegd zo gedaan en vandaag was de eerste kennismaking.

Na lang, erg lang wachten de eerste intake gehad met een arts assistent en daarna naar de röntgen om je wervelkolom in een paar standen op de foto te krijgen.
Dat valt niet mee, maar met behulp van zandzakken en nog een paar extra handen lukt het uiteindelijk. Gelukkig ben je goed te pas en blijf je redelijk rustig

Na de röntgen weer terug naar de poli en spreken we Prof.Dr. Liljenqvist. De foto's zijn duidelijk en je scoliose zit nu op 70° en dat is behoorlijk. Zelfs zo dat een operatie onvermijdelijk is.  Dat is schrikken 😣. We weten dat het er keer van zou komen, maar zo snel al?
Hoe eerder hoe beter wordt gezegd en komende herfst zou een goed moment zijn om je te opereren. Slik....

Wat gaan ze doen? Kort gezegd dit: ze maken je rug open en brengen 2 lange pennen langs je ruggemerg. Dan proberen ze je ruggemerg recht te krijgen en fixeren ze de pinnen aan je ruggemerg zodat het in die stand blijft staan.
Alles wordt bedekt met bot, deels kunstbot en het geheel vergroeid met elkaar.
Gaat dit allemaal goed, hoef je niet weer geopereerd worden, heb je je korsetten niet meer nodig. Ook zullen je organen niet in de verdrukking komen. Kun je rechterop zitten en ben je ineens 4 a 5 cm groter.

Het is een behoorlijk zware operatie en hij zal zo'n 3 uur duren. Opname in de herfst en gaat zo'n 10 dagen duren, maar jou kennende wordt dat wel wat langer.

Lieve Lenthe,
het is nog niet zo ver, maar we hopen zo dat je hier goed weer uit komt en dat het een stapje vooruit is. Dat we hier goed aan doen, je niet teveel pijn lijdt, maar vooral dat je ons lieve vrolijke meisje blijft.

Papa en mama...